Obrazovni programi

Opća gimnazija/Jezična gimnazija

Trajanje obrazovanja: 4 godine

Svrha obrazovanja u gimnaziji je razviti kod učenika intelektualnu širinu, potrebu za novim spoznajama i djelovanjima, istraživačku radoznalost, te ih osposobiti za razložno i stvaralačko mišljenje te samostalno učenje.
U programu opće gimnazije uravnotežen je odnos svih općeobrazovnih predmeta.

U programu jezične gimnazije povećan je broj sati učenja stranih jezika, a u trećem i četvrtom razredu umjesto jednog od prirodoslovnih predmeta (biologija, kemija, fizika) učenici mogu birati proširene programe stranih jezika, zastupljene s istim brojem sati.

Po završetku gimnazijskog programa učenik će steći kompetencije uspješnog komuniciranja na materinjem i stranom jeziku, matematičke i informatičko-tehnologijske vještine, socijalne vještine, vještine usvajanja novih tehnologija koje će moći primijeniti u daljnjoj komunikaciji i suradnji te u prilagođavanju globalnom razvoju.

Gimnazija je kao općeobrazovna škola prijelazni stupanj k profesionalnom osposobljavanju na visokoškolskim ustanovama; ne daje zanimanje nego srednju školsku spremu, njezin osnovni zadatak je priprema učenika za nastavak školovanja. Gimnazijsko obrazovanje završava obveznim polaganjem državne mature.

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija - Ekonomist

Trajanje obrazovanja: 4 godine

Ekonomist prikuplja, evidentira i pohranjuje poslovne isprave u proizvodnim tvrtkama i tvrtkama s područja neproizvodnih uslužnih djelatnosti (kao što su banke, osiguravajuća društva, turističke agencije, turističke tvrtke te trgovačke i ugostiteljske tvrtke). Evidentira i vodi troškovno knjigovodstvo, knjigovodstvo dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine, robno i materijalno knjigovodstvo, financijsko knjigovodstvo, salda-konta kupaca i dobavljača, vodi obračun plaća, financijsko poslovanje i računovodstvo obrta u sustavu poreza na dohodak, priprema informacije za internu kontrolu, interne i eksterne korisnike, sudjeluje u izradbi poslovnih planova i analizi poslovanja.

Od ekonomista se očekuje točnost, ažurnost, sistematičnost, odgovornost i preciznost u radu, poduzetnost te sposobnost preuzimanja inicijative u pronalaženju novih klijenata, predlaganju ideja, novih načina rada te aktivno uključivanje u sve aktivnosti koje će dovesti do promjena.

Srednje obrazovanje u ovom zanimanju se završava polaganjem završnog rada. Oni koji to žele, mogu prijaviti i polagati ispite državne mature za nastavak školovanja.

Turizam i ugostiteljstvo - Hotelijersko-turistički tehničar

Trajanje obrazovanja: 4 godine

Obrazovanje hotelijersko – turističkog tehničara prilagođeno je zahtjevima širokog raspona poslova u hotelima, hotelskim poduzećima, turističkim agencijama i slično. Hotelijersko- turistički tehničar radi na raznim mjestima i na različitim poslovima: na poslovima smještaja, rezervacija, prodaje i skrbi oko prihvata, smještaja, odjave i ispraćaja gosta u hotelima, hostelima, motelima, kampovima, marinama i u drugim komercijalnim smještajnim objektima, na poslovima organizacije paket-aranžmana, posredništva i specijalističke prodaje u turističkim agencijama i touroperatorima te poslovima informiranja u turističkim zajednicama i uredima.

Za rad hotelijersko-turističkih tehničara potrebno je poznavati strane jezike, imati razvijenu opću kulturu, smisao za organizaciju te biti komunikativan. Poželjne osobine i ponašanja su  tolerantnost, fleksibilnost, radoznalost, odgovornost, diskretnost, komunikacijske vještine, timski duh, otvorenost ka novim tehnologijama i znanje stranih jezika.

Srednje obrazovanje u ovom zanimanju se završava polaganjem završnog rada. Oni koji to žele, mogu prijaviti i polagati ispite državne mature za nastavak školovanja.

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija - Prodavač

Trajanje obrazovanja: 3 godine

Prodavači se zapošljavaju  na svim mjestima gdje se prodaje roba. Prodavaonice kupcima nude cipele, odjeću, hranu, kozmetičke proizvode, osobna računala, automobile itd. No, bez obzira na to koju vrstu proizvoda prodavaonica nudi, glavna je zadaća prodavača svugdje ista. Prodavač nastoji prije svega zainteresirati kupca za proizvode koje prodaje. U nastojanju da proda robu, prodavač ljubazno i strpljivo razgovara s kupcem, pokazuje mu razne proizvode i objašnjava prednosti pred ostalim sličnim proizvodima na tržištu.

Za rad u ovom zanimanju potrebne su prosječne intelektualne sposobnosti, dobro, zdravlje i opća izdržljivost, normalan vid i razlikovanje boja, normalan sluh, spretnost u računanju, ugodna vanjština i ponašanje. Za prodavače je vrlo važna i poželjna osobina sposobnost lakog i učinkovitog usmenog komuniciranja.

Trogodišnje obrazovanje učenik završava polaganjem završnog rada. Prodavači se kasnije mogu dodatno specijalizirati za prodaju različite robe, napredovati na rukovodeće položaje (npr. poslovođa ili šef prodaje ili nabave, voditelj odjela, voditelj prodavaonice) te imaju mogućnost stjecanja kvalifikacije na nižoj ili višoj razini.

Skip to content